★ Blog ★

Blog
Sugar Mountain Presents 2 pakt de hoofdprijs met Margo Price

De tweede Sugar Mountain Presents avond in juni in Paradiso is nu ook verleden tijd. Net als twee weken eerder ging de Americana parochie weer tevreden huiswaarts. Het Nederlandse concertdebuut van countryster in wording Margo Price (foto: ‘Niels Vinck fotografeert’) overtrof alle verwachtingen. Zo professioneel en tegelijk warm en benaderbaar, zo zie je het niet vaak. De andere acts, van Rotterdams trots The Dawn Brothers tot Pert Near Sandstone en Legendary Shakeshakers, betoonden zich meer dan louter dankbare programmavullertjes.

Blog
Check het spoorboekje voor ‘Sugar Mountain Presents 2’ op 25 juni

Deel 1 van de twee Sugar Mountain Presents minifestivalavonden in juni in Paradiso ging erin als een trog water in een uitgedroogd paard op de prairie. Ook bij deel 2 van aanstaande zondag kan het publiek de dorst naar Americana en onversneden country weer lessen met een mooi avondvullend programma. Ditmaal sieren onze eigen Rotterdamse Dawn Brothers, eeuwige publiekslievelingen Legendary Shack Shakers, bluegrass-neotraditionalisten Pert Near Sandstone en countrydiva Margo Price de mooie affiche. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Blog
Margo Price geeft geheimen pas prijs bij haar optreden

Ruim een jaar geleden sloeg haar entree in de media in als een meteoriet, maar Margo Price was toch echt al jaren bezig. Haar zelf gefinancierde in de Sun Studio’s in Memphis opgenomen debuutalbum Midwest Farmer’s Daughter werd uitgebracht door de grote Jack White op zijn Third Man Records, waar anderen het achteloos hadden afgewezen. Nu dan doet Price met haar Born to Ramble-tour Nederland aan. Zondag 25 juni is ze headliner op de tweede Sugar Mountain Presents-avond in Paradiso deze zomer. Voor Sugar Mountain gaf ze een exclusief interview.

Blog
Voor Dieter van der Westen komt ineens alles bij elkaar

Je verborgen talenten ontplooien, zoals Dieter van der Westen, dat zouden meer muzikanten moeten doen. Al van rond de eeuwwisseling kennen we hem van de band Kasba, waarmee hij Noord-Afrikaans getinte muziek maakt. Maar hij blijkt ook nog singer-songwriter te zijn voor eigen rekening. Zijn tweede soloplaat Old Oak Tree is al geruime tijd in omloop, maar krijgt plots een tweede leven. Een van de redenen van dit hernieuwde momentum is dat hij op 20 juli de aftershow doet in de kleine zaal na de optredens van Sam Outlaw en Jim Lauderdale. Reden om na die concerten nog even te blijven plakken.

Blog
Sugar Mountain Presents avond deel 1 viel in de smaak

Nog een week en Sugar Mountain Presents deel 2 staat op het programma (25 juni), dan met Margo Price als headliner. Maar nu eerst nog even een korte terugblik op de eerste Sugar Mountain Presents avond in Paradiso juni afgelopen zaterdag. Die is bijzonder goed bevallen en smaakte naar meer. Zelfs doorgewinterde Amerikaanse artiesten als Robert Ellis en Nikki Lane knipperden even met hun ogen bij het zien van zo’n enthousiaste ontvangst door het publiek. Voor het zover was, kwamen aan het eind van de middag eerst onze ambassadeurs bijeen voor een borrel in de kelder.

Blog
Steve Earle brengt een eresaluut aan Outlaw Country

Op zijn nieuwe album So You Wannabe An Outlaw gaat Steve Earle terug naar zijn outlaw country roots. Zijn rentree op major label Warner na een lange periode op New West pakt hiermee onverwacht sterk uit. Met ijzeren vuist eist hij zijn positie van ‘hardcore troubadour’ weer op. Sugar Mountain mocht de plaat een week voor release volgende week vrijdag (16/6) al beluisteren en komt er niet meer los van.

Blog
Check het spoorboekje voor ‘Sugar Mountain Presents’ op 10 juni

Aanstaande zaterdag (10 juni) is de eerste van twee Sugar Mountain Presents minifestivalavonden in juni in Paradiso. We lopen nog eenmaal het gehele programma door met achtereenvolgens Julien Baker, Rivers, Robert Ellis, Darlyn en top-of-the-bill Nikki Lane. Op zondag 25 juni is het tweede avondvullende programma, dan met uitsmijter Margo Price.

Blog
Julien Baker schakelt tussen sereniteit en intensiteit

Op het oog lijkt Julien Baker de vreemde eend in de bijt op de eerste van de twee Sugar Mountain Presents-avonden – minifestivals zo u wilt – in juni. Waar met Nikki Lane, Robert Ellis, Rivers en Darlyn het accent van de programmering meer op de countrycomponent van Americana ligt, daar is Baker meer van de Bon Iver en Kim Janssen-school.

Blog
Old Crow Medicine Show viert 50e verjaardag Dylans ‘Blonde on Blonde’

De rijke jaren zestig blijven maar herdacht worden. Al ruim een jaar vieren fans de vijftigste verjaardag van Bob Dylans Blonde on Blonde. In datzelfde jaar ontving de schepper van dat meesterwerk ook nog eens de Nobelprijs voor literatuur. Omstreden voor sommigen, maar zeker niet voor opperfan Ketch Secor van Old Crow Medicine Show, dat met integrale vertolkingen van het meesterwerk wereldwijd maar niet uitgevierd raakt. Op 30 juni staat de band in Paradiso om hun held hier nog eens te komen eren.

Blog
De Top 5 albums van Sam Outlaw

In maart sprak Sugar Mountain met Sam Outlaw over zijn nieuwe album Tenderhart en zijn optreden met Jim Lauderdale op 20 juli in Paradiso. Hij beloofde toen ons een keer zijn lijstje met recente albumtips toe te sturen, net zoals onze ambassadeurs dat maandelijks doen. Onze favoriete cowboy met de fluwelen stem heeft woord gehouden.

Blog
Ron Sexsmith geïnspireerd door afscheid van Toronto

Een liedje, een mooi melodietje en de beelden zo voor je zien als een film, dat is het exclusieve domein van de Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith. Wat hij nu weer doet met Man At The Gate (1913), het prijsnummer van zijn dertiende plaat The Last Rider, grenst weer aan het ongelofelijke. De man op de foto, die bij de ingang van een park staat, komt een eeuw later zo weer tot leven.

Blog
Justin Townes Earle doet alles compleet anders

Justin Townes Earle gooit alles op de schop. Hij is verhuisd en wordt vader. Hij heeft muzikantenstad Nashville, waar hij al zijn vorige platen had opgenomen, verlaten om met producer Mike Mogis (Bright Eyes) in Omaha, Nebraka te gaan werken aan zijn zevende en meteen ook maar zijn beste album Kids In The Street. Op 26 mei komt dit New West labeldebuut uit. Sugar Mountain mocht er alvast naar luisteren.

Blog
Whiskey Myers brengt Southern rock de 21e eeuw in

Het is altijd wat verleidelijk om Southern rockbands allerlei sentimenten uit de Amerikaanse burgeroorlog aan te wrijven. Natuurlijk dweept ook Whiskey Myers met het imago van de Southern man die we al kenden van Lynyrd Skynyrd, maar brengt hem wel geloofwaardig de eenentwintigste eeuw binnen.

Blog
Paul Weller blijft zich eeuwig vernieuwen

Waar de gemiddelde gearriveerde popster al zo rond z’n veertigste niet een fatsoenlijke plaat meer uitbrengt, daar gooit Paul Weller er juist nog eens een schepje bovenop. ‘Pushing sixty’ staat de vroegere frontman van The Jam en The Style Council met A Kind Revolution, z’n dertiende als soloartiest, nog altijd in de artistieke frontlinie. Je hoort altijd weer dingen die hij nog niet eerder heeft gedaan. Een voorbeeld voor alle singer-songwriters. Op 9 juni staat hij in Paradiso.

Blog
Daniel Romano breit rare staartjes aan zijn songs

Een hoge productie, zonder dat het lopende band-werk wordt, dat is wel besteed aan Daniel Romano. Bijna elk jaar een nieuwe plaat, bijna elk jaar een totaal andere plaat. Hij zet de luisteraars graag op het verkeerde been. Dat doet hij ook weer op zijn zevende plaat Modern Pressure. Sugar Mountain mocht deze topplaat alvast beluisteren. Op 19 mei is die officieel uit. Op 4 september staat Romano in Paradiso.

Blog
Baptiste W. Hamon doet belangwekkende muzikale uitvinding: Franse Americana

In ons land bestaat de mix van onze moerstaal of streekdialect met Americana al jaren. Wie de eerste was, is voer voor een nationale discussie, maar er zijn voorbeelden te over. Van Normaal, Rowwen Hèze, Daniël Lohues, tot Sugar Mountain’s eigen ambassadeur JW Roy, ze doen of deden het allemaal. Baptiste W. Hamon komt de eer toe de Franse variant van Americana te hebben uitgevonden.

Blog
Een X-ray van Gemma Ray

Uitzonderingen daargelaten, zijn singer-songwriters doorgaans niet van die goede gitaristen. Alle concentratie gaat zitten in de vocale voordracht. Zoiets valt…

1 2